Movember

Til flere kvinders ærgrelse og andres glæde er der sket noget med mange mænds overlæbe den sidste måned – de er blevet let dunede eller fuldt behårede. November er Movember. Det er i denne måned, at mange mænd støtter op om kampen mod prostatakræft ved at lade overskægget gro.

Tom Selleck

Reglerne for Movember er simple: den mandlige overlæbe skal ved indgangen af november være glatbarberet og overlades derefter i hårvækstens vold, hvor man lader overskægget gro det bedste man kan. Nogle klarer missionen med bravour og gror en skovsnegl, der kan gøre Tom Selleck misundelig eller få Freddy Mercury til at vende sig i graven. Andre må indse, at det nok er tanken frem for skægvæksten der tæller.

Og Movember fænoment virker. Foruden den øgede opmærksomhed på mænds sygdomme indsamlede Movembers støttere, de såkaldte Mo bros og Mo sisters, næsten 80 millioner pund til sagen i 2011 (movember.com). Den verdensomspændende kampagne startede i Australien i 2004 og vinder fortsat terræn.

Fænomenet er ikke blot synligt på de mandlige overlæber. Også bybusser er smykket med et cykelstyr af et overskæg, ligesom Big Ben i London via lysshow var skægget og kvinder kan naturligvis låne et overskæg til lejligheden.

Movember har en humoristisk indgang til et seriøst emne, og talrige videoer på youtube demonstrer dette, hvor blandt andet hittet ”Call Me Maybe” danner musikalsk baggrund for parodien ”The Movember Song” og skuespiller Nick Offerman guider mænd i fremvæksten af overskæg.

Big Ben

Nu hvor november og dermed Movember lakker mod ende, håber vi på Mandemuseet, at kampen mod prostatakraft igen i år modtager stor økonomiskstøtte og overgår forrige års donationer.

 

Forfatter: Lene Eklund-Jürgensen, Mandemuseet   

Skriv en kommentar